czwartek, 25 maja 2017

Mniszkowe Szaleństwo


Mniszek Lekarski

 

Dziś będzie o mniszku😊 Ukwiecone na żółto łąki Suwalszczyzny zainspirowały nas do działania – mamy syrop z mniszka lekarskiego! 😊

 Mniszka lekarskiego każdy zna – jest potocznie nazywany mleczem lub dmuchawcem, stał się tak powszechny, że zdajemy się nie zwracać na niego uwagi, a wielka szkoda!

 
 
 
Tymczasem jest to roślina o wszechstronnych właściwościach leczniczych, a także rewelacyjny środek na wiosenne oczyszczenie organizmu. Poznajcie wraz z nami powody, dla których warto sięgać po mniszek lekarski 😊

  


Substancje lecznicze zawarte w korzeniu i liściach mniszka lekarskiego.


W ziołolecznictwie wykorzystuje się głównie korzeń i liście mniszka, niekiedy zbiera się również kwiaty. Warto wiedzieć, że w Chinach w celach leczniczych wykorzystuje się całą roślinę – nawet nasiona.

Oto niektóre zdrowotne właściwości mniszka lekarskiego:

ü  wspomaga leczenie infekcji dróg oddechowych (kaszel, ból gardła)
ü  wzmacnia odporność
ü  oczyszcza organizm
ü  wspomaga leczenie chorób skóry
ü  stosowany zewnętrznie przyśpiesza proces gojenia się uszkodzeń skóry, zwalcza kurzajki i brodawki
ü  wspomaga pracę wątroby
ü  wpływa na tempo metabolizmu
ü  związki czynne mniszka mają korzystny wpływ na czynność wydzielniczą trzustki i normalizację procesu trawienia oraz działa pobudzająco na wydzielanie soku żołądkowego
ü  wspomaga leczenie cukrzycy
ü  wspomaga pracę nerek, działa moczopędnie
ü  wspomaga leczenie otyłości

 
Substancja obecna w korzeniu inulina – węglowodan, wpływa pozytywnie na regulację gospodarki węglowodanowej organizmu. Spowalnia wchłanianie cukru z pożywienia do krwi i obniża indeks glikemiczny spożytego pokarmu. Mniszek wraz z innymi ziołami stosowany jest w stanach przed cukrzycowych oraz w początkach cukrzycy.

 Mimo, że inulina jest lekko słodka, ma niską kaloryczność (150 kcal/100 g), może hamować łaknienie i zwiększać uczucie sytości, dzięki temu poprawia kontrolę nad ilością spożywanego jedzenia.

 

Syrop z mniszka lekarskiego jest pozyskiwany z kwiatów, korzeni czy łodygi tzw. mlecza. Jego kolor, konsystencja i smak przypominają miód, dlatego wiele osób mówi o nim: miód z mniszka. Syrop z mlecza, podobnie jak miód, jest także środkiem łagodzącym kaszel.

Medycyna naturalna zaleca stosowanie przetworów z mniszka w wielu schorzeniach powodujących uszkodzenie wątroby i zmniejszenie wytwarzania żółci, zwłaszcza w stanach rekonwalescencji po wirusowym zapaleniu wątroby, w zastoju żółci w pęcherzyku żółciowym, w zagrożeniu kamicą żółciową i jej początkach. Mniszek jest także stosowany w niedoborze soku żołądkowego.


Syrop ma działanie przeciwwirusowe i przeciwzapalne, dlatego najczęściej stosuje się go w leczeniu bólu gardła i kaszlu (podobnie jak syrop z cebuli), ale nie tylko! Syrop ten zawiera również wiele cennych witamin i minerałów i może być stosowany również do leczenia dolegliwości żołądkowych i infekcji skórnych. Ma też właściwości przeciwmiażdżycowe, żółciopędne i odtruwające, dlatego powinien się znaleźć w każdej domowej apteczce. Polecić go możemy wszystkim, a zwłaszcza dla naszych dzieci 😊!

 
Gorąco zachęcamy do picia – my już testowaliśmy, jak widać na zdjęciach 😃!

 

A dlaczego nasz mniszek jest najlepszy??? Odpowiedź jest prosta – zbieramy go na czystych łąkach Suwalszczyzny z dala od miejskich zanieczyszczeń i przygotowujemy go według starej, babcinej receptury😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz